POČULI STE O PRESVETĽOVACÍCH PANELOCH?

Sendvičové panely, ktoré sú na výslní svojej éry, sú dnes vhodné už prakticky pre každý typ stavby. Vďaka moderným technológiám a vývoju v stavebníctve sa na trh dostávajú takzvané presvetľovacie panely. Tie umožnia využiť sendvičové opláštenie aj pri stavbách, kde sa vyžaduje svetelná priepustnosť!

Efektívne presvetlenie objektu

Presvetľovacie panely sa zvyčajne používajú v sendvičových konštrukciách na bočných stenách alebo priamo na streche, ako zdroj prirodzeného svetla v interiéri objektu. Tieto panely pozostávajú z priesvitného, ale technicky odolného materiálu. Môže ním byť napríklad sklolaminát alebo polykarbonát, ktorý je vložený medzi dve vrstvy pevnejšieho materiálu, ako sú hliníkové alebo kompozitné panely.

Súhra s okolitými panelmi

V sendvičovej konštrukcii sa presvetľovacie panely často používajú ako náhrada za pevné panely. Je to hlavne preto, aby sa znížila hmotnosť a zvýšilo množstvo prirodzeného svetla, ktoré vstupuje do konštrukcie. O ich kvalite a odolnosti sa nedá pochybovať! Využívajú aj pri konštrukciách kabín lietadiel, trupov lodí či fasád masívnych budov. Priesvitný materiál použitý v presvetľovacích paneloch umožňuje svetlu prechádzať a zároveň ho rozptyľovať, čo môže vytvoriť mäkké, rovnomerné osvetlenie. To môže byť užitočné najmä vo vnútorných priestoroch, kde je prirodzené svetlo obmedzené alebo kde je požadovaný špecifický estetický efekt.

Pridaná hodnota presvetľovacích panelov

Hlavným účelom použitia osvetľovacích panelov v sendvičovej konštrukcii je, samozrejme, poskytnúť prirodzené svetlo vo vnútri budovy alebo konštrukcie. S tým ide ruka v ruke zníženie spotreby energie a zlepšenie celkovej estetiky priestoru. Okrem prirodzeného svetla môžu osvetľovacie panely ponúkať aj ďalšie výhody, ako je UV ochrana, zvuková izolácia a odolnosť proti nárazu. Môžu byť prispôsobené z hľadiska hrúbky, farby a tvaru tak, aby vyhovovali špecifickým požiadavkám na dizajn. Taktiež môžu byť inštalované pomocou rôznych metód, ako je mechanické upevnenie, lepenie alebo zaskakovacie systémy.

Najpoužívanejšie materiály z hľadiska technických vlastností

Presvetľovacie panely pre sendvičové budovy môžu byť vyrobené z rôznych materiálov v závislosti od špecifických požiadaviek.
Najviac využívané materiály sú:

  • Polykarbonát: Ide o ľahký a odolný materiál, ktorý ponúka vynikajúcu odolnosť proti nárazu.  Často sa používa v stavbách, kde ide o bezpečnosť a ochranu.
  • Akryl: Tento materiál je podobný polykarbonátu, pokiaľ ide o jeho priehľadnosť a ľahké vlastnosti, je menej odolný proti nárazu a môže sa ľahšie poškriabať.
  • Sklolaminát: Ide o pevný a odolný materiál, ktorý sa často používa pri náročných stavbách, kde sa vyžaduje pevnosť a odolnosť voči extrémnym teplotám a drsným poveternostným podmienkam.
  • Sklo: Aj keď je sklo menej bežné kvôli svojej hmotnosti a cene, je obľúbeným materiálom pre presvetľovacie panely. A to vďaka svojej vysokej priehľadnosti, odolnosti voči poškriabaniu a schopnosti ľahko sa čistiť a udržiavať.

Okrem týchto materiálov môžu ďalšie možnosti zahŕňať PETG, PVC a termoplastický uretán (TPU), z ktorých každý má jedinečné vlastnosti, vďaka ktorým sú vhodné pre špecifické aplikácie. Výber materiálu stále závisí od faktorov, ako je požadovaná úroveň priehľadnosti, pevnosť a odolnosť, podmienky prostredia a rozpočet.

Ak sa strácate v spleti informácií o stavaní objektov zo sendvičových panelov, obráťte sa na nás.

Tím JUNIK S&J je tu pre Vás!