HISTÓRIA VZNIKU SENDVIČOVÝCH PANELOV

Sendvičové panely, ktoré sa vďaka svojim skvelých technickým vlastnostiam využívajú v komerčnom aj súkromnom sektore takmer po celom svete. Prešli si naozaj dlhou cestou, kým sa vyvinuli do podoby, akú poznáme dnes.
Viete, kedy bola prvá zmienka o predchodcovi sendvičového panela?

Produkt, ktorým to celé začalo

Vznik sendvičových panelov sa datuje do 18. storočia. Vtedy sa začali používať výplne z hliny alebo cementu medzi dvoma kamennými vrstvami na stavbu múrov a stien. Boli vyvinuté ako alternatíva k tradičným stavebným materiálom, ktoré boli náchylné k deformácii a ktoré bolo náročné montovať. Už naši predchodcovia vedeli, že izolácia hrá pri kvalite budovy veľmi dôležitú úlohu! Ako postupoval čas, zlepšovala sa aj technológia a výrobné procesy. Naše poznatky z minulosti tvrdia, že už v 19. storočí sa začali používať kovové panely s výplňou z dreva alebo textilu na výrobu stien a stropov v priemyselných stavbách a skladoch.

Počiatky sendvičového panelu

Trvalo 2 storočia, kým sa tento produkt vyvinul do dokonalosti!
Prvými používateľmi sendvičových panelov boli výrobné haly v suchých oblastiach. Izolácia a odolnosť voči poveternostným vplyvom boli pre nich kľúčové! Moderné sendvičové panely, ktoré poznáme dnes, vznikli až v 20. storočí. Nie je jednoznačne známe, kto bol prvým výrobcom sendvičových panelov, ale mnohé zdroje uvádzajú, že boli vyvinuté a používané v USA už v 50. rokoch 20. storočia. Konkrétne išlo o panely s výplňou z polystyrénu a kovovou obložkou, ktoré sa používali na izoláciu a krytie stien. Priemysel však naďalej hľadal spôsoby, ako zlepšiť tepelno-izolačné vlastnosti tohto produktu a zjednodušiť proces stavby. Dopyt po produkte, ktoré má vysokú tepelno-izolačnú schopnosť a znižuje náklady na kúrenie a chladenie budovy, rástol.

Sendvičový panel, ako ho poznáme dnes

Neskôr, okolo roku 1950 sa sendvičové panely stali populárnymi aj v Európe. Najväčší dopyt po tomto pokrokovom produkte bol hlavne v Nemecku, kde sa tieto panely používali na krytie stien a strech priemyselných budov. Ich využitie neostalo len v komerčnom sektore. Postupom času, ako široká verejnosť prichádzala na benefity ich technických vlastností, sa sendvičové panely začali používať aj na krytie obytných budov.  Prioritne tak bolo predovšetkým kvôli výborným, dovtedy nepoznaným, tepelno-izolačným vlastnostiam a jednoduchej montáži. Naša história hovorí, že v 70. rokoch sa sendvičové panely stali bežne používaným stavebným materiálom v celej Európe a Severnej Amerike.

V 70. rokoch 20. storočia sa dokonca v Európe začali vyrábať sendvičové panely pre klimatické podmienky, ktoré boli odlišné od tých v USA. Záujem o sendvičové panely v Európe bol spojený s potrebou vylepšenia energetickej účinnosti budov a zlepšenia izolačných vlastností. Jedným z prvých európskych výrobcov boli Švédi. Tí začali vyrábať sendvičové panely v roku 1952. Tieto panely boli pôvodne určené na výrobu morských kontajnerov, kde ich boli  ich tepelno-izolačné vlastnosti náramne potrebné.

V dnešnej dobe sú sendvičové panely jedným z najbežnejších materiálov používaných na výstavbu budov. Sú ľahké, jednoducho sa montujú, majú vynikajúce izolačné vlastnosti a sú odolné voči poveternostným vplyvom. Moderné sendvičové panely sú bežne používané na krytie striech, stien a fasád budov v rôznych odvetviach, ako priemysel, obchod, doprava a obytné stavby.

Sledujte našu sériu blogových článkov a zistite všetky benefity a technické vymoženosti, ktoré sendvičové panely ponúkajú. Pokiaľ máte záujem o realizáciu projektu s ich použitím alebo o individuálnu konzultáciu, obráťte sa na nás – radi Vám pomôžeme.

Tím JUNIK S&J je tu pre Vás!