ČO VŠETKO BY STE MALI VEDIEŤ, AK UVAŽUJETE O OPLÁŠTENÍ ZO SENDVIČOVÝCH PANELOV?

Koľko stoja, aký je najlepší spôsob ich inštalácie a aké sú ich benefity?
Nazrime spoločne na informácie, ktoré by vám nemali ujsť, ak uvažujete nad opláštením budovy tepelnoizolačnými sendvičovými panelmi.

Základná charakteristika

Sendvičový panel je produkt používaný na opláštenie stien a striech budov. Každý panel obsahuje jadro z termoizolačného materiálu, potiahnutého na oboch stranách plechom. Sendvičové panely nie sú konštrukčné, ale záclonové materiály – konštrukčné sily sú teda prenášané oceľovou konštrukciou alebo iným nosným rámom, ku ktorému sú pripevnené sendvičové panely. Typy sendvičových panelov sú vo všeobecnosti zoskupené podľa termoizolačného materiálu, ktorý sa líši hlavne svojou tepelnou izoláciou, zvukovou izoláciou, reakciou na oheň a hmotnosťou.

Najdôležitejšie benefity

Sendvičové panely sú široko uznávané vďaka množstvu výhod, a to nielen tých, ktoré súvisia s cenou. Ich porovnanie s tradičnými stavebnými technológiami založenými na murovaných stenách odhaľuje výhody v troch kľúčových oblastiach:

Priame náklady

Výstavba budovy v oboch technológiách vyžaduje podobné výdavky. Porovnanie v tejto oblasti zahŕňa náklady na stavebný materiál, prácu a dopravu.

Čas výstavby

Stavba, ktorá je postavená murovaním za 6 až 7 mesiacov, trvá skladaním zo sendvičových panelov len 1 mesiac! Čas je pre podnikanie dôležitý – čím skôr bude výrobná budova odovzdaná, tým skôr je možné dosiahnuť návratnosť investície.

Stavebné procesy

V niektorých odvetviach môžu byť stavebné požiadavky pre projekt rozhodujúce. Konštrukcia stĺpových priečok je „suchý proces“, bez potreby vody pre stavebné materiály, ktorý si vyžaduje iba montáž konštrukcie a upevnenie opláštenia.

Inštalácia sendvičových panelov

Sendvičové panely sa inštalujú jednoducho a rýchlo. Z praktických skúseností vyplýva, že inštalácia 250 m² sendvičových panelov trvá skúsenému stavebnému tímu približne 8 hodín! Akýkoľvek typ sendvičového panelu pritom dokáže poslúžiť ako obklad stien a striech, takže ich je možné použiť vo všetkých typoch konštrukcií. Jediný limit je vaša predstavivosť!
Vzhľadom na krátky čas inštalácie a veľké pokrytie jednotiek sú sendvičové panely najobľúbenejšie pri konštrukcii skladových budov, logistických uzlov, športových zariadení, ale aj chladiarní a mrazničiek, nákupných centier či výrobných alebo administratívnych  budov. Veľkým benefitom tiež je, že sendvičové panely je možné kombinovať s inými konštrukčnými riešeniami – čo otvára bránu rôznorodým rekonštrukciám.

Pokiaľ máte viac otázok k vlastnostiam sendvičových panelov alebo máte záujem o realizáciu projektu či rekonštrukciu za účelom zníženia prevádzkových nákladov, neváhajte sa na nás obrátiť. Radi vám vypracujeme cenovú ponuku šitú na mieru – https://www.juniksj.sk/kontakt