AKO PREBIEHA MONTÁŽ SENDVIČOVÝCH PANELOV

Sendvičové panely sú mimoriadne efektívnou metódou opláštenia priemyselných budov, a to aj vďaka ich všestrannosti, variabilite, rýchlosti montáže a mnohým možnostiam dizajnu. Hoci je ich montáž pomerne jednoduchá, je pri nej potrebné držať sa určitých zásad a postupovať podľa týchto krokov.

Preprava, vykladanie a kontrola kvality

Ešte pred samotnou montážou je nutné prepraviť a vyložiť panely na stavenisku. Prepravované panely sú balené v ochrannej fólii a pri vykladaní sa kontroluje ich stav, či pri preprave nedošlo k poškodeniu. Vykladanie panelov sa uskutočňuje použitím vidlicových vozíkov, ktoré majú veľký rozostup medzi jednotlivými vidlicami. Pred montážou sendvičových panelov sa kontroluje aj kvalita konštrukcie, na ktorú sa budú panely upevňovať.

Inštalácia podkladového prvku

Pred tým, ako sa začnú montovať sendvičové panely, je nutné inštalovať podkladový prvok, ktorého poloha sa kontroluje pomocou vodováhy. Ak bude podkladový prvok umiestnený a inštalovaný správne, bude možné správne umiestniť aj prvý sendvičový panel. Následne sa všetky miesta, na ktorých sa bude panel dotýkať konštrukcie utesnia pomocou utesňovacích pások, ktoré zabránia prúdeniu vzduchu. Pred inštaláciou prvého panelu sa namontuje odkvapový profil, ktorý zabezpečí odvod dažďovej vody od fasády. Tento krok je ideálne vykonať pred montážou panelov, nakoľko potom to už nemusí byť možné zrealizovať.

Odstránenie ochrannej fólie

Ochranná fólia sa odstraňuje pred prenesením a upevnením sendvičových panelov. Ak je potrebné panely skracovať, fólia sa odstráni až po vykonaní všetkých úprav.

Montáž sendvičových panelov

Sendvičové panely je možné ukladať vodorovne alebo zvislo. Prvý panel sa po uložení kotví pomocou skrutiek s podložkami, ktoré prechádzajú panelom až do konštrukcie. Po bočných stranách panelu je vhodné ho uchytiť dvomi alebo tromi skrutkami. Ďalší rad panelov musí vždy zapadnúť do predchádzajúcich. Miesta medzi panelmi sa vypĺňajú nízkoexpanznou polyuretánovou penou alebo rolovanou minerálnou vlnou, v závislosti od výplne jadra sendvičového panelu. Pri montáži panelov je dôležité myslieť na to, aby boli spoje panelov správne dotlačené, čím bude zabezpečená maximálna vzduchotesnosť zámkov.

Montáž doplnkov

Po úspešnej montáži sendvičových panelov ostáva namontovať ukončovacie prvky, ktoré zabezpečia vodotesnosť a estetické ukončenie detailov fasádneho plášťa.

Sendvičové panely sa využívajú na výstavbu skladových či výrobných hál, športových objektov, veľkoplošných obchodov a iných objektov. Vďaka sendvičovým panelom je možné postaviť objekt až o 40 % skôr, ako klasickým murovaním.
Pokiaľ máte záujem o realizáciu projektu s použitím sendvičových panelov, obráťte sa na odborníkov.
Radi vám so všetkým pomôžeme.