OD STAGNÁCIE K CIRKULÁCII: OPTIMALIZÁCIA VENTILÁCIE FASÁD

Ventilácia fasád je dôležitým aspektom moderného stavebníctva, ktorý ovplyvňuje nielen energetickú efektívnosť budov, ale aj pohodlie a zdravie obyvateľov. Tradičné statické fasády, ktoré nedokážu efektívne odvádzať vlhkosť a znečistený vzduch, často vedú k problémom, ako sú kondenzácia, plesne a zvýšená spotreba energie. Našťastie, v súčasnosti existujú inovatívne technológie a postupy, ktoré umožňujú prevetrávanie fasád a optimalizáciu ich ventilácie, ktoré využívame aj my. V tomto článku sa pozrieme práve na dôležitosť prevetrávaných fasád.

Prečo je správna ventilácia fasády taká dôležitá?

V prvom rade zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravého a pohodlného vnútorného prostredia v budovách. Vhodná cirkulácia vzduchu totiž pomáha odstraňovať vlhkosť, znečistenie a škodlivé látky, čím zabraňuje vzniku plesní, alergénov a zdravotných problémov. Okrem toho môže správna ventilácia znížiť energetickú náročnosť budov a zlepšiť ich celkovú výkonnosť.

V dnešnom modernom stavebníctve existuje niekoľko typov prevetrávaných fasád, medzi ktoré patria otvorené, polootvorené a uzavreté systémy. Otvorené fasády umožňujú voľný priechod vzduchu cez priestor medzi fasádnou vrstvou a vnútornou vrstvou budovy. Polootvorené fasády majú obmedzený priestor pre priechod vzduchu, čo im umožňuje lepšiu reguláciu prúdenia vzduchu. Uzavreté systémy používajú ventilátory a vzduchotechnické jednotky na aktívne odstraňovanie vzduchu z vnútra budovy. Aký typ je vhodný pre danú budovu určí odborník po diagnostike danej budovy a jej exteriéru.

ventilácia fasády

Prevetrávané fasády prinášajú svojim majiteľom viacero výhod. Poďme si ich rozobrať. Okrem zlepšenia kvality vnútorného vzduchu, čo je samozrejmé, môžu tieto fasády zvýšiť energetickú efektívnosť budov a znižovať náklady na klimatizáciu. A ušetrenie nákladov predsa poteší každého užívateľa budovy! Prevetrávané fasády zabezpečia lepšiu reguláciu teploty a vlhkosti v budove a značne predlžujú jej životnosť, čím priamo prispievajú k udržateľnosti.

A to nie je všetko! 

Výskum a vývoj v oblasti prevetrávaných fasád prináša stále nové technológie a postupy, ktoré zlepšujú ich výkonnosť. Napríklad použitie inteligentných senzorov umožňuje monitorovanie kvality vzduchu a automatickú reguláciu ventilácie. Inovatívne materiály s vysokou priepustnosťou vzduchu a hydrofóbne vlastnosti pomáhajú zlepšiť odvod vlhkosti a minimalizovať problémy s kondenzáciou. Ďalšie technológie zas zahŕňajú rekuperáciu tepla a vetranie s rekuperáciou tepla, čo ešte viac zvyšuje energetickú účinnosť odvetrávacieho systému.

odvetrávaná fasáda

Ako môžete vidieť, prevetrávané fasády ponúkajú efektívne inovatívne riešenie pre optimalizáciu ventilácie a zlepšenie výkonnosti budov. Ich výhody sa týkajú nielen zdravia a pohodlia obyvateľov, ale aj energetickej efektívnosti a udržateľnosti.

Ak hľadáte spoľahlivého a hlavne skúseného partnera pre ich inštaláciu, ste na správnom mieste. Kontaktujte nás a náš tím odborníkov Vám vypracuje riešenie pre Váš objekt šité na mieru!